Mit etetnek ezek a gyerekeinkkel?!

jurakkata

A mai ebéd az általános iskolában

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de bennem azért mégiscsak felmegy az a bizonyos pumpa, amikor a gyerek mutatja a fotót a felismerhetetlen ételről, hogy "ez volt az ebéd a suliban". Először azt gondoltam, ez valami megkésett április tréfa, de nem. Ezek komolyan ezt adják enni a gyereknek ebéd gyanánt egy óbudai általános iskolában.

Hogy mit is valójában? Azt így első látásra nem sikerült megfejtenem, kértem telefonos segítséget, majd a  "közönség segítségét" a közösségi portálon, végül a gyerektől a felezős opciót, hogy ez most császármorzsa vagy rántott máj? Esetleg kutyakaja? Ez kérem, káposztás tészta? Talán. A gyerek szerint:  "Valami széttrancsírozott káposztás izé." A kiírás szerint rakott karfiol. Előtte tojásleves volt. (Így, ha ezt tudja az ember, esetleg fel is tudja ismerni, ha nagyon figyel...)

A gyerek persze nyilván nem ette meg és maradt éhen, az ember meg nem győz csodálkozni, hogy miért is farkaséhes, amikor hazaér a napköziből. Azt tartja a mondás: "az vagy, amit megeszel". Ebből a gondolatból kiindulva azt mondtam ma a gyereknek: meg ne edd a moslékot, nem vagy te disznó!

Aztán megpróbáltam higgadtan átgondolni. Oké, a "higgadt" barokkos túlzás, de talán elnézik nekem az ebédnek aposztrofált kaja fotója után. Az első kérdés, ami felvetődött bennem, hogy ezt mennyi pénzből, ki és miért "alkotta"? És ki volt az, aki ezt képes volt a gyerek elé tenni, hogy "egyél, fiam". Azért mindennek van határa, de tényleg. 

Az ember fizet, elvárja, hogy a közétkeztetés reformjai után normális minőségű, tápanyagban és vitaminban gazdag ételt adjanak a gyereknek, ne moslékot. Már bocs. 

Az egyik Heves megyei iskolából több tucat gyereket írattak ki tavaly a szülei menzáról,mert a gyerekük nem volt hajlandó megenni az ételt, nem finnyásságból, hanem mert a mócsingos hús mellett szarvasbogarat és csavart(!) is felszolgáltak. Rendszeresen.

Én egyébként baromira nem tudom elképzelni, hogy ezt nem lehet normálisan csinálni. És nekem ne jöjjenek a pénzhiánnyal, mert azért 9000 Ft/hó/gyerek összegből azért lehet minőségi ételt készíteni!

A szakemberek szerint mérföldkő volt a közétkeztetési rendelet szeptember 1-jei bevezetése, hiszen az egészséges életmód egyik alapkövét jelenti a megfelelő táplálkozás – hangzott el a Közétkeztetés – központban egy sajtótájékoztatón.

Akkor Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója arról beszélt, hogy az egészségtelen táplálkozás számos betegség forrása.

Paller Judit, országos tisztifőorvos szerint az egészségünket leginkább az életmód befolyásolja, ezen belül is a táplálkozás és a mozgás, az állam feladata pedig biztosítani azokat a körülményeket, jogszabályokat, amelyek mentén befolyásolni tudja a táplálkozási környezetet. Szeptember 1-jétől kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. Úgy tűnik, ezt nem sikerül mindenhol megfelelően alkalmazni...

Nézzük a közétkeztetési törvényt:

7. Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok

7. §8 (1) A Közétkeztető az általa ellátott valamennyi korcsoport számára naponta biztosítja a (2)-(6) bekezdésben foglalt élelmiszereket, az ott meghatározottak szerint. E rendelkezést a 15. § szerinti diétás étkeztetésre is alkalmazni kell, ha az adott élelmiszer a diétában alkalmazható.

(2) Egész napos étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább

a) négy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,

b) három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

(3) Bölcsődei étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább

a) három adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,

b) két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább kétnaponta egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

(4) Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább

a) két adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,

b) két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

(5) Napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább egy adag zöldség - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcs, a tíz élelmezési nap átlagában legalább három alkalommal nyers formában.

(6) A 11. § (3) bekezdésében foglaltakat az egész napos étkeztetés, a bölcsődei étkeztetés és a napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén tej, illetve tejtermék naponta történő adásával kell biztosítani.

Mondjuk, ha ez alapján próbálom értelmezni a mai ebédet, a káposzta, elnézést, karfiol...mint zöldség szerepelt. De azért mégiscsak ehető változatban kellett volna tálalni.

 

http://jurakkata.blogstar.hu/./pages/jurakkata/contents/blog/27055/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?