Az meg van, hogy az NNI kémkedéssel vádolja a Pentagont, az IMF-et és a Svájci Alapot?

jurakkata

Akár egy hollywoodi szuperprodukció alapja is lehetne annak a magyar férfinak a története, akit kémkedéssel gyanúsítanak. A vád szerint ugyanis Maxin Norbert magyar államtitkokat adott át nem csupán a Pentagonnak, hanem az IMF-nek, sőt Svájcnak is. A Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztálya olyan gyanúsítási, továbbá regénybe illő bizonyítási eljárást produkált, ami még egy James Bond – filmben is meredeknek tűnne. A PestiSrácok.hu-nak nyilatkozott a “magyar kémbotrány” főszereplője, aki nem tartja kizártnak azt sem, hogy egy rosszul összerakott koncepciós eljárásban rajta keresztül akarták a Fidesz – kormány hitelességét megtorpedózni. Az egyébként borítékolható, hogy Magyarország nemzetközi megítélésének rengeteget árt, ha nyugati szövetségeseit kémkedéssel vádolja.

A nem mindennapi kémügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya nyomoz, pedig az ilyen esetekben a  Központi Nyomozó Főügyészség jár el, az érintett dokumentumokat pedig államtitokra hivatkozva titkosítják a protokoll szerint. Úgy tűnik, ebben az esetben valamiért mégsem volt szükség erre. Hogy mi köze a műkincsvédelemnek a Pentagonhoz, az IMF-hez és a Svájci Alaphoz? Erre a kérdésre egyelőre nincs válasz. A PestiSrácok.hu által megismert dokumentumok tanúsága szerint az NNI azt különösen sérelmezte, hogy a Bajnai-kormány korrupciós ügyeiről az USA, valamint Svájc is tudomást szerezhetett. 

A magyar kémsztorival foglalkozott már a Figyelő és az Átlátszó is, a PestiSrácok.hu azonban megszerezte a vádiratot, amiben Maxin Norbertet az ügyészség kémkedésre való felbujtással vádolja. Hogy miként is lett egy műkincsgyűjtő üzletemberből elsőrendű vádlott egy kémügyben az NNI szerint, egy fantasy-filmben is megállná a helyét.

Az egész egy rágalmazási eljárásból indult, amit a bíróság elutasított, majd jött az NNI műkincsvédelmi alosztálya, akik házkutatást tartottak annak ellenére, hogy hivatalosan ezt nem tehették volna meg a rágalmazási ügy lezárta után. Majd a story végül átcsapott egy kémregénybe, ahol ezután egymást követték a képtelenebbnél-képtelenebb fordulatok. 

A vád szerint tehát Maxin bűnös azért, mert széles kapcsolati hálóval rendelkezett és több esetben szóba is állt ezekkel az ismerőseivel, akiknek üzleti, befektetési tanácsokat is adott. De ez még nem minden. Az NNI szerint

"Magyarország politikai vezetését kellemetlenebb helyzetbe akarták hozni, mivel a 2008-as és 2010-es politikai kormányzás irányát ellentétesnek gondolták az általuk képviselt iránnyal, ezért feladatuknak tartották, hogy azt a megfelelő irányba vezessék.”

Ennek érdekében pedig “sajtófigyelést, hírgyűjtést is végeztek”, valamint az ügy másodrendű vádlottja az USA Budapesti Nagykövetségének Védelmi Együttműködési Irodájának alkalmazottjaival kapcsolatot tartott és több alkalommal olyan iratot adott át, ami politikai jelentőséggel bír.

Bár a vádirat is leírja, hogy a NATO-n keresztül minden tagállam számára megismerhető volna ez a dokumentum, a nemzeti stratégia megismerésére azonban mégsem volt lehetőség, egészen egyszerűen azért, mert azt nem adta át Magyarország teljes egészében. Érdekes mindez annak tükrében, hogy a titkos irat elkészülte, illetve a terv megalkotásának folyamata is részletesen szabályozott, s azt előzetesen egyeztették a NATO megfelelő szerveivel. 

Miután Maxin nem akarta beismerni, hogy kém lenne, más eszközökhöz nyúltak a nyomozók...

"A kommunista diktatúra módszereihez tartozott, hogy a beismerő vallomást pszichiátriai kezeléssel kényszerítették ki. Ezúton nyilatkozom, hogy idáig nem tettem beismerő vallomást és ezután sem áll szándékomban. Ha ez mégis megtörténik, az akaratom ellenére történik majd. Úgy vélem ez a kémkedési ügy az USA és az IMF ellen politikai célokat szolgál és sérti az emberi jogokat."

– olvasható Maxin Norbert vallomásában. Az ügy pikantériája, hogy a kémkedéssel gyanúsított férfi ügyvédje ellen is etikai vizsgálatot kért az NNI vezetője, Bezsenyi Mihály. Ezt azonban az Ügyvédi Kamara olyannyira megalapozatlannak tartotta, hogy meg is szüntették az eljárást.

„Az NNI bejelentése nem kevesebbet állít, mint hogy a sajtón keresztül befolyásolni kívánom a tanúkat. Ezt a feltételezést visszautasítom, az önmagában is képtelenség. Az, hogy ilyen egy hatóság tagjában felmerülhet, illetve, hogy ily módon próbálja akadályozni a védőt munkája végzésében, ismét a pártállami időket idézi. Jelzem, a jelen, átpolitizált ügyben nyilván kényelmetlen a nyilvánosság a hatóságnak és más személyeknek.”

– nyilatkozta korábban dr. Kertész Gusztáv, aki hangsúlyozza azt is, hogy ügyfele ellen nincsenek valós bizonyítékok és alaptalannak tartja a gyanúsítás tényét is. Hozzáteszi: eddig tizenhárom panaszt adott be az eljárásban tapasztalt jogsértések miatt, melyből érdemben talán egyet bíráltak el.

dr. Kertész Gusztáv a PestiSrácok.hu-nak azt is elmondta, hogy a kihallgatott tanúk sem tudták a nyomozóhatóság gyanúját megerősíteni és az a kémszervezeti teória is megdőlt, mely szerint a férfi baráti köre, a “Birodalom” a 2000-es évek óta kémtevékenységet végez.

 Ügyfelemet semmilyen bizonyíték nem köti össze az ellene felhozott vádakkal. Az pedig, hogy a baloldali kormány korrupciójára figyelmeztette volna az IMF-et és ezzel negatívan befolyásolta volna az újonnan megalakuló Fidesz kormány tárgyalási pozícióját vagy Magyarországnak jelentős érdeksérelmet okozott volna, szintén megkérdőjelezhető gondolat – vélekedik.

Maxin Norbert pedig azt hangsúlyozza, hogy az ellene indított eljárásnak “kemény nyugatellenes szála van”, a vád szerint ugyanis USA-tiszteknek, az IMF magyarországi képviselőjének, illetve a Svájci Alap vezetőjének adtak ki “bűntársaival” fontos információkat, ezáltal pedig veszélyeztették Magyarország érdekeit.

A nyomozóhatóság egy komplett kémszervezetet vizionált

Maxin Norbert szerint az az állítás, hogy az USA részéről a Pentagon a hadiipar egyes szereplőinek kémkedett, több, mint meredek az NNI részéről. A vád szerint az átadott dokumentumok a Pentagon számára bármikor hozzáférhetőek, így erősen megkérdőjelezhető a magyar zsaruk állítása, mely szerint a Pentagon-tisztek megrendelést kaptak az amerikai hadiipar egyes cégeitől a magyar honvédség fejlesztési stratégiájának megszerzésére.

"Velük egy szövetségi rendszerbe, a NATO-ba tartozunk, így vélhetően a fejlesztési stratégiát együtt tekintették át. Ezért ezzel a dokumentummal kapcsolatban kémkedni teljesen felesleges.”

– vélekedik Maxin Norbert, aki állítása szerint ezt a dokumentumot addig nem is ismerte, amíg a kezébe nem adták.

FANTÁZIÁBÓL NEM SZŰKÖLKÖDNEK AZ NNI MŰKINCSVÉDELMI ALOSZTÁLYÁN

Viszonylag szerencsés, hogy a nyomozóhatóság nem kérdezte meg sem a Pentagon, sem pedig a többi szervezet, az IMF és a Svájci Alap illetékeseit sem, így a nemzetközi botrány – egyelőre – elmaradt, bár a svájci ügyben nincs gyanúsított, de a kémkedés tényét mégis megállapították. Lehet, hogy jobb, ha nem akarjuk tudni, miért és hogyan…

"Azért az belátható, hogy sem az IMF, sem a Svájci Alap a nem egy klasszikus kémszervezet, és Svájc sem egy kémállam. Mindkettő sok milliárd forintot juttatott hazánknak, támogatta a gazdaságot. Ha hozzátesszük, hogy hazánk úszik a svájcifrank-hitelekben, nem biztos, hogy egy ilyen konfliktus jól jönne."

Maxin Norbert szerint a rendőrségnek egy számítógépen talált dokumentum a corpus delicti.

A BARÁTOK BECENEVE FEDŐNÉVKÉNT SZOLGÁLT, AVAGY KÉMEKTŐL HEMZSEG A KÖZÉLET A MŰKINCSVÉDELMISEK SZERINT

A nyomozók szerint Maxin Norbert történészekből, közgazdászokból álló baráti köre, a Birodalom volt maga a kémszervezet. Ennek a társaságnak egyebek mellett a fideszes Schneller Domonkos, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is tagja volt.

"Néhány havonta találkoztam csak vele, intelligens embernek ismertem meg, ami ritka a politikában, számos dologhoz ért. Valami oknál fogva a nyomozók a kémügyben lefoglalták a vele kapcsolatos feljegyzéseket is, és nem hajlandóak azokat visszaadni.

– mondja a miniszterről Maxim Norbert, hozzátéve, hogy a hatóság szerint a baráti társaság tagjainak becenevei amúgy ügynöki fedőneveket takartak.

Több ezer könyvet foglaltak le és lapoztak át, hogy rejtélyes, kódolt üzenetekre bukkanjanak, de nem sikerült egyetlen egyet sem találniuk. A tanúkihallgatási jegyzőkönyvből kiderül, hogy még az infokommunikációs államtitkárt, Vályi Nagy Vilmost is meghallgatták Maxim ügyével kapcsolatban, de ő sem tudott arról, hogy a férfi államtitkokat szivárogtatott volna ki.

"Elmeháborodott feltevés, hogy mindenki kémkedik, az USA, a Nemzetközi Valutaalap és a Svájci Alap is. És mindegyik Magyarország ellen és mindegyik az én segítségemmel."

A nyomozás lezárása után mindent, ami nem bizonyíték az ügyben, vissza kellett volna adniuk a gyanúsítottnak. Ez azonban nem történt meg, véleménye szerint jogtalanul tartják maguknál egyebek mellett az iratait és a személyes dolgait. De nem kapta meg a lefoglalt üzleti feljegyzéseket, magániratokat, kéziratot, fotókat és cége iratait sem. A fő kérdés azonban mégis az, hogy miért védi az NNI Műkincsvédelmi Alosztálya ilyen vehemensen Bajnaiékat mondva csinált kémügyekkel?

Érdekes nevek szerepelnek egyébként a tanúként kihallgatottak sorában. Dán Károlyt, a Fidesz nemzetközi igazgatóját, aki jelenleg is nagykövet, például a Birodalom miatt hallgatták meg, csakúgy, mint Schneller Domonkost, aki a szocialista Molnár Gyula hangos bírálója volt. De nem csak fideszes, hanem korrupt szocialista képviselő is szerepelt tanúként, így például Wieszt János neve is olvasható, akit négy évre ítéltek el jogerősen. Jó kérdés tehát, hogy ezt az egész abszurd eljárást saját jószántából vitte-e végig az NNI, majd az ügyészség, vagy valamiféle politikai sugallatra. Reméljük, előbb-utóbb ez is kiderül.

És ez még nem minden...A PestiSrácok.hu portál a nem mindennapi kémügy ismertetésének folytatását ígérte. 

dr. Kertész Gusztáv,Jurák Kata,magyar kémügy,Maxin Norbert
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?