Ikerlélek, ikerláng

Szerelmes idézetek

Kattints!

Kata lelkifröccsei

Motivációs, lélekemelő idézeteim

Érdekel? Kattints!

Ez emberi!

Hétköznapi hősök, akik valami jót tesznek másokért ebben az embertelen világban

Tovább

Mit etetnek ezek a gyerekeinkkel?!

jurakkata
2016.05.04.

A mai ebéd az általános iskolában

Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de bennem azért mégiscsak felmegy az a bizonyos pumpa, amikor a gyerek mutatja a fotót a felismerhetetlen ételről, hogy "ez volt az ebéd a suliban". Először azt gondoltam, ez valami megkésett április tréfa, de nem. Ezek komolyan ezt adják enni a gyereknek ebéd gyanánt egy óbudai általános iskolában.

Felház - Az ébredés újkori története

jurakkata
2016.04.27.

Csak mosolygok Isten humorán, hogy megkavarta az állóvizet ennek a fiúnak az elhívásával.

A Felház modernkori vallásháborút generált? Jön az online kereszteshadjárat? Mit gondol egy több évtizedes lelkipásztori múlttal rendelkező gyülekezeti vezető erről az új mozgalomról? Szekta? Egyház? Agymosás? Isten elhívása? Ennek jártunk utána.

Egyesek gyülekezeti szakadároknak hívják őket, míg mások karizmatikus keresztényeknek. Ők maguk pedig a kereszténység protestáns hitvallású, evangéliumi irányzatának karizmatikus ágához tartozó, presbiteri vezetésű, önálló, szabadegyházként aposztrofálják magukat. A Budapesti Autonóm Gyülekezet lelkipásztorát, Piszter Ervint a Felház mozgalomról kérdeztük.

Mit gondol a Felházról?

Minden ébredés megosztja, felkavarja a társadalmat, amelyben így kialakulnak különböző táborok. Azt gondolom, hogy leginkább két szélsőség jött létre most is a Felházzal kapcsolatban: vannak, akik teljes egészében elhatárolódnak tőle, míg másokat én egyszerűen csak "lenyúlóként" nevezek. 

Hogy milyen jellemzői vannak az elutasítóknak? Nos, ők azok, akik anélkül, hogy megismernék a Felházat, azt gondolják, hogy Isten csak rajtuk keresztül tud munkálkodni, ők az egyedüli üdvözítők, mert ők azok, akik már átéltek ébredést és mára már történelmi egyházzá nőtték ki magukat. Tehát csakis ők lehetnek azok, akiket Isten elhívott erre a munkára. Egyfajta bolgárkertészek, akik nem mennek a piacra, mert azt gondolják, csak ők termelnek paradicsomot, paprikát. És szerintem ezzel a példával igencsak szemléltettem a mentalitásukat más egyházakhoz, felekezetekhez...Az pedig, hogy kissé átértelmezve Isten beszédét átkozzák áldás helyett azokat, akik rajtuk kívül hirdetik Jézus feltámadását, imára buzdítva másokat is, enyhén szólva megkérdőjelezi számomra hitelességüket. 

A Lukács 6:28 azt mondja: Áldjátok azokat, akik rosszat mondanak rólatok. Imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket!

Úgy tűnik, ezt nem sikerült értelmezniük... vagy mégis, de rosszul.

Számomra ez olyan, mint a Salamon általi bölcs döntésnél a két asszony esete. Agyonnyomják alvás közben a gyereküket, majd felébredve jogot formálnak a másikéra! Lehetne folytatni, de nem akarom megítélni őket, viszont tény, hogy "gyümölcseiről ismerszik meg a fa", s az ő életük gyümölcse nem túl vonzó számomra és sok hívő ember számára sem és a kívül állók számára sem... ez egészen biztos.

A lenyúlók a kananeusi asszony inverzei, akik bár a király asztalánál ülnek, de mégis lehajolnak, hogy a ebeknek lehullott morzsákat csipegessék, azon tengődjenek. Jó szándékú keresztények, akik átéltek már isteni érintést, sugallatot, de a kicsinyességük miatt nem tudtak tovább lépni. Most talán azt érzik, hogy eljött az ő idejük és bölcs tanácsokkal árasztják el a fiatalokat, a Felházat. Az első sorban állnak, kézrátételes áldásokkal akarnak szolgálni és érvényesülni. 

Hova sorolná magát? 

Habitusomból eredően óvatos vagyok, de nagyon örülök minden olyan közösségnek, ahol a fiatalok Jézushoz közelebb kerülnek. Jómagam negyven éve éltem át ezt az isteni élményt, megtapasztalva jóságát, szeretetét, ami meghatározza azóta is az életemet. Az eltelt négy évtized alatt átéltem már jól induló ébredési mozgalmat, amit sajnos a benne levő emberek jellemhibája miatt rekedt meg. Ezt most nem tudhatjuk előre, hogy a Felházból mi lesz...de imádkozni tudunk, hogy Isten munkáját ne gátolja emberi gyengeség. Magamat úgy tudom ebbe belehelyezni, mint egy előkészítő munkást, akivel Isten örök szövetséget kötött, mint Dáviddal, amikor előkészítette Salamon számára, hogy fel tudja építeni a templomot. 

A saját gyerekeimen látom, hogy felekezettől függetlenítve magukat mennek Istent dicsérni, szolgálni, ahol az Úr jelenlétét érzik, jól érzik magukat. Nem az számít, hogy mi a neve a gyülekezetnek, hanem az, hogyan működik Isten az ott élő emberek életében, az alkalmakon. És ez jó.

Mit gondol, Orbán Gáspár jelenléte használ vagy árt a "templomépítésben"?

Nem mi döntjük el, hogy Isten kit hív el. Nem könnyű az ő helyzete, hiszen az édesapja a miniszterelnök, felemás megítéléssel. Róla ítélik meg sokan, de ez számomra teljesen érthetetlen, hiszen senkit nem skatulyázhatunk be azért, mert kik a szülei. Jeremiás mondta: "az apák ettek egrest, és a fiak foga vásott el tőle".

A fiú nem bűnhődhet az apa bűne miatt és az apa sem bűnhődhet a fia bűnéért. Elég harc neki átlépni a saját apja árnyékát, nem könnyű a helyzete. Csak mosolygok Isten humorán, hogy megkavarta az állóvizet ennek a fiúnak az elhívásával. Az édesapja az a kormányfő, aki bevezette azt, hogy az "élő" (karizmatikus) gyülekezeteket gyakorlatilag ellehetetlenítve a történelmi egyházakkal fogott össze az állam. Elképzelem, hogy a családi vacsoránál Gáspár azokról a bizonyságokról beszél, amit Isten az elnyomott, kirekesztett emberek életében cselekszik... Bízom benne, hogy nem történik meg, ami Saul és Jonatán esetében sajnos megtörtént, amikor Saul a dárdáját a saját fia után dobta...És hiszem, hogy Isten abban a családban is csodákat fog tenni. 

Gáspár nem az első közéleti szereplő gyermek, aki megtért. Talán nem sokan tudják, hogy 15 évvel ezelőtt egy közjogi méltóság fia szintén befogadta Jézust a szívébe. Akkor a keresztény palettán óriási sztárként jelent meg, mondjuk ki: sztárt faragtak belőle, minden gyülekezet őt hívta szolgálni és megpróbáltak az ismertsége fényében fürödni. Ezt nem tudta elhordozni. De valójában ez nem is jó irány: embert felemelni mások felé csak azért, mert ő ismert család sarja. És nem gondolnám, hogy a felekezeteknek emberi sztárokra van szüksége, hanem Jézus nevét kell felemelni, középpontba helyezni. 

Milyen tanácsot adna a Felház alapítóinak?

Maradjanak azon az úton, amit Isten jelölt ki számukra. Csak az a jó, igaz út, semmi más. 

Jurák Kata

10 év kemény munkát jutalmaztak: a Budapest közbiztonságáért díjat Kocsis Máté kapta

jurakkata
2016.04.25.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere vehette át a Budapest Közbiztonságáért díjat a rendőrség napja alkalmából. Minden túlzás nélkül azt gondolom: megérdemelten.

Felház: ami a Bors-jelentésből kimaradt

jurakkata
2016.04.24.

Felház-teltház

A Felházról szóló bejegyzésem nagy port kavart, ezzel párhuzamosan Orbán Gáspárt is elkezdték szétcincálni a bulvárlapok és a baloldali média. Ezúton is gratulálunk és köszönjük közreműködésüket abban, hogy minél szélesebb körben megismerték a Felházat és tudták meg, hogy csütörtökön a Körcsarnokban lesz a rendezvény. 

Agymosás: on

jurakkata
2016.04.22.

Néha azon gondolkodom, hogy van - e valami tudatosság - mondjuk látogatottságnövelő szándék abban -, hogy ontják magukból a baromságokat a különböző portálok vagy tényleg ez jön ki bizonyos emberek agyából és tök komolyan azt gondolják, hogy amit leírnak, az a valóság.  Azért titkon remélem, hogy inkább a tudatosság a válasz a feltett kérdésre: hogyan lehet ennyi hülyeséget leírni?

Az, hogy a szerencsétlen olvasót megvezetik, igen, leginkább ez tud kihozni a sodromból. Hogy az a bizonyos "újságíró" (bocsáss meg, Istenem, tudom, hogy közük nincs a szakmához) leír egy értelmetlen, idétlen dolgot, áltudományos magyarázattal és máris tényként tálalja, amit persze jól be is kajál az átlagmagyar. A kedvencem, amikor ad egy figyelemfelkeltő, hatásvadász címet a cikknek, amire persze rákattintasz és aztán meg forr benned a düh, hogy átvertek. Tudom én, persze, hogy "figyelemfelkeltő címet kell adni", de basszus, nem olyat, aminek köze nincs ahhoz a szerencsétlen néhány sorhoz, ami utána következik...

Mostanában igen kedveltek az életvezetési, ezoterikus portálok is. Amikor olyan cikkel találkozom, ami "ezt üzenik az angyalok mára", komolyan ki tud nyílni a bicska a zsebemben, ez még a horoszkópnál is rosszabb, de tényleg. Pláne, amikor látom, hogy az angyali üzenet közvetítője, gondolom ő amúgy egy emberifőjóság, hogy vele angyalok üzennek másoknak, szóval Őangyali Üzenethordozónk a Hunvald perben az első tíz vádlott egyike volt, akit a bíróság bűnösnek is mondott. Azért remélem, hogy azt a csalást, közokirathamisításokat ésatöbbit nem az angyalok üzenték, mert akkor komoly gond van néhányukkal, legalábbis az én értékrendem szerint. Az olvasó meg elhiszi, hogy ezt neki üzenték. Az angyalok. Aha.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az újságíróknak, íróknak értéket kellene teremtenie, nem agymosni az embereket. Mert a bulvártól megszoktad, hogy bulvár, kell, persze, mosolyogni, csámcsogni rajta, meg a fodrásznál erről csacsogni. De életvezetési tanácsokat nekem ne adjon egy csaló! Meg angyali üzeneteket se közvetítsen, maximum azt mesélje el, hogy ugye azt nem az angyalkái súgták, hogy a Hunvaldot hogyan segítse lopni...

Sztrájk van, babám!

jurakkata
2016.04.14.

Én tényleg majdnem elsírtam magam, amikor a szülői értekezleten meghallgattam az el-elcsukló hangú pedagógus keserveit, hogy mennyire túlterheltek ők és a gyerekek is.

Nem elég az óraszám, a tankönyvek kritikán aluliak, így nem lehet tanítani. A kormány, a rendszer, minden ellenünk van, meg ellenük. Meg a gyerekek ellen. Szinte láttam magam előtt a gyerekeimet a pszichiátrián néhány év múlva ha ez így folytatódik, mert "milyen stresszes gyerekek ezek már most"..ezen persze ismét jól meghatódtunk. Ebben a szent meghatódott pillanatban pedig megkértek, hogy menjünk tüntetni. Ne miattuk. A gyerekeink miatt.

Az író nem hazudik. Az író mesél.

jurakkata
2016.04.14.

Szerintem ezt tudod, érzed már gyerekkorodtól..hogy mi akarsz lenni, ha felnősz. Vagyis én tudtam, amióta az eszemet tudom, hogy újságíró akarok lenni. Na jó, néha űrlakó vagy hercegnő, de az írás, nos, az mindig ott volt, jelen volt az életemben. 

Címkék: Jurák Kata

Az Andy, a Timi és a füstölgő puskacső

jurakkata
2016.04.10.

Tisztában vagyok vele, hogy ezzel a bejegyzéssel gyakorlatilag aláírom a "sohanemleszelatv2munkatársa" képzeletbeli szerződést, de amúgy nem is volt tervbe véve. Szóval amikor megláttam ezeket a fotókat a Vajna Tímea facebook oldalán, először nem is értettem, hogy ezt most valami megkésett április elsejei tréfának szánta vagy ő komolyan büszke ezekre a fotókra.

Timi: Valamilyen isteni sugallat úgy hozta, hogy különösen fogékony vagyok a szép dolgokra

Az első döbbenet után több érzés kezdett kavarogni bennem, mert igazából nem tudtam, hogy szánalmas-e a legújabb trendi napszemüvegében az öregúr, aki a bőröndre állva sem akkora, mint a fiatal, csodaszépre sminkelt nő mellette vagy inkább komikus. Aztán ez a röhögjek vagy sírjak érzés meg a fotókra tapadt meredt szem kombináció azt szülte meg bennem végül, hogy leírom azt a gondolatcunamit, amit kiváltott belőlem.

12

Ezeket a cikkeket olvastad már?