Sztrájk van, babám!

jurakkata

Én tényleg majdnem elsírtam magam, amikor a szülői értekezleten meghallgattam az el-elcsukló hangú pedagógus keserveit, hogy mennyire túlterheltek ők és a gyerekek is.

Nem elég az óraszám, a tankönyvek kritikán aluliak, így nem lehet tanítani. A kormány, a rendszer, minden ellenünk van, meg ellenük. Meg a gyerekek ellen. Szinte láttam magam előtt a gyerekeimet a pszichiátrián néhány év múlva ha ez így folytatódik, mert "milyen stresszes gyerekek ezek már most"..ezen persze ismét jól meghatódtunk. Ebben a szent meghatódott pillanatban pedig megkértek, hogy menjünk tüntetni. Ne miattuk. A gyerekeink miatt.

Mondtam is magamban, hogy ezen változtatni kell tényleg, bár ez a "menjetek tüntetni a gyerekeitekért" mondat kissé kijózanított, mert azért az elmémben kigyulladt a vészlámpa fénye, hogy ez az uszítás, lázítás büntetőjogi kategória tényállását azért kimerítené, ha nagyon akarnám. Persze tüntetni nem mentem, de elkezdtem nagyon résen lenni és figyelni a túlterheltség jeleit a gyerekeimen, a rémisztő jövőkép miatt. Egyelőre normálisnak tűnnek, tényleg.

Aztán tegnap kaptam egy emailt, hogy legyek kedves tudomásul venni, hogy a pedagógusok pénteken sztrájkolni fognak. 

Ettől olyan szinten nyílt ki a bicska a zsebemben, hogy nem kellett több kávét innom, sőt, még ma reggel sem, a vérnyomás és a pulzusszám ezáltal alapszinten is 160 volt. (Köszi onnan) Mert elmennek a fenébe, komolyan. Oldd meg a gyerek elhelyezését, közben persze azért dolgozz is, mert ők nyomást gyakorolnak éppen a kormányzatra.

Ami még jobban kiverte a biztosítékot, hogy miért viszik be a politikát az általános iskolába? Mert a gyerek nem hülye, az enyém semmiképpen. Még a hétévesem is megkérdezte, hogy most miért nem lesz tanítás és baromira nem örült neki, hogy ezt majd máskor úgyis be kell pótolniuk, tehát valamikor dupla annyi terhe lesz, mint amúgy lett volna, ha a kevés óraszám miatt kesergő tanító éppen nem csatlakozott volna a nyomásgyakorláshoz. (Gondolom, nem kötelező) (Ugye?) A gyerek meg közölte este a vacsoránál, hogy nem megy aludni, mert sztrájkol. Jó móka. Köszönjük a példamutatást! Remek!

Komolyan nem értem. Ezzel nálam most például annyit értek el, hogy nem túl keresztényi módon népművészeti agyagedényeknek tituláltam a kezdeményezőket, magamban forrongok, baromira nem vagyok szolidáris mostantól és meg sem akarom érteni, hogy ezzel most milyen nyomást gyakorolnak és kire. Mert a szülők többsége tuti nem azt gondolja, hogy "éljenek a pedagógusok és minden követelésüket írják alá", hanem azt, hogy ez egy rájuk nézve bosszantó engedetlenségi mozgalom. Most én is sztrájkoljak, mert sok a munkám és ettől feszült vagyok? Ez aztán előremutató magatartás, tényleg. 

A tizenháromévesem már másként gondolkodik és totál átlátja a rendszer lényegét: "anya, ne szólj be nekik, mert akkor velem csesznek ki".

És ez egy kulcsmondat. Itt nem a kormányzat jelent veszélyt és diktatúrát, hanem az ilyen engedetlenségi mozgalmak, akik képesek a gyerekeket felhasználni politikai haszonszerzésre...mert ez már régen nem a gyerekek túlterheltségéről szól, hanem egyéni érdekérvényesítésről. 

Szóval legyen kedves mindenki dolgozni, tenni a dolgát, nem sztrájkolgatni, birkának lenni, hanem gondolkodni és meglátni összefüggéseket. A szakszervezet tárgyaljon, az érdekképviselet, szakmai szervezetek üljenek tárgyalóasztalhoz, de könyörgöm, a gyerekeimet és engem hagyjanak ki ebből a sztrájkosdiból vagy ha legközelebb a gyereknek sztrájkolni támad kedve és ezért nem megy iskolába, mondjuk a tanárnő viselkedése miatt, akkor legyen kedves megérteni és helyeslően bólogatni az elfogadás és tolerancia jegyében!

Köszönöm!

Ps: A pedagógustüntetés molinóira az van írva: "tanítanék". Én meg "dolgoznék", vazze! 

https://jurakkata.blogstar.hu/./pages/jurakkata/contents/blog/26551/pics/lead_800x600.jpg
pedagógus tüntetés,sztrájk
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?