10 év kemény munkát jutalmaztak: a Budapest közbiztonságáért díjat Kocsis Máté kapta

jurakkata

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere vehette át a Budapest Közbiztonságáért díjat a rendőrség napja alkalmából. Minden túlzás nélkül azt gondolom: megérdemelten.

Kocsis Máté polgármesterként segítette az önkormányzat, a rendőrség, a közterület-felügyelet, és a polgárőrség hatékony együttműködését. A kerület teljes lefedettségét biztosító térfigyelő-kamerarendszer pedig nagymértékben hozzájárul a rendőrség bűnmegelőzési és bűnüldözési munkájának sikeréhez.

Kiemelték: Józsefvárosban az elmúlt években megduplázódott a kerületőrök száma, és itt hoztak létre először áldozatsegítő és bűnmegelőzési programot is. 

Talán sejthető, hogy az elmúlt évtized nem volt leányálom Kocsis számára: a "nyócker" bűnözőktől való megtisztítására rajta kívül eddig senki nem vállalkozott ilyen kitartással és vehemenciával. Azonban nem csupán az utcai bűnözéssel kellett felvennie a harcot...Emlékeznek még a Portik-Laborc-ügyre?

Tudják, ez volt az, amikor Portik Tamás egyebek mellett azt a feladatot kapta 2008-ban Laborc Sándortól, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatának első emberétől, hogy keverjen gyanúba, hozzon kínos helyzetbe fideszes polgármestereket. 

Az ügy részletes feltárása személyes meccse is volt tehát Kocsisnak, hiszen Józsefváros polgármestereként olyan ellenfelekkel kellett politikai harcot vívnia, akik  érintettjei voltak a botránynak. A parlament rendészeti bizottságának elnökeként Kocsis kardoskodott akkoriban a legvehemensebben a lehallgatási jegyzőkönyvek titkosításának feloldása mellett, miután 2013-ban a Heti Válasz cikke nyomán lelepleződött a maffia és a baloldali irányítású titkosszolgálat közti bűnös összjáték.  Akár ennek a megbízásnak a következménye is lehetett, hogy Szabó Gábor, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat vezetőjeként alkalmazta az alvilági körökben Portik Tamás egykori testőreként ismert, büntetőeljárás alatt álló Sarkadi Józsefet. A volt testőr Szabó sajátos koncepciója alapján felállított Jófiúk józsefvárosi biztonsági szolgálatnál betanított munkásként kapott “városgondnoki” munkát. Kocsis Máté polgármester végül a szolgálat feloszlatásáról és Szabó menesztéséről döntött az egyik érve (a feltárt hetvenmillió forintos hiányon túl) éppen az volt, hogy köztörvényes  bűnözők is állást kaptak a testületnél.

És ez még csak tényleg egy része annak az emberfeletti munkának, amit Józsefváros közbiztonságáért tett a polgármester az elmúlt években. Felszámolta a hírhedt kínai piacot, mely a távol-keleti kétes eredetű könnyűipari áruk hazai központi elosztójának számított.

Az általa vezetett önkormányzat a radikális Gyurcsány és Bajnai féle kormányzati megszorítások közepette is vállalta, hogy 2010-ben is biztosítják a legzűrösebb városrész megerősített közbiztonsági szolgálatát, a Magdolnanegyednek ugyanis 2008-tól saját járőr szolgálatot állítottak, amelyet teljes mértékben az önkormányzat fizet. Ehhez hozzájárult például Józsefváros teljes területének lefedése térfigyelő kamerákkal, a rendőrház megépítése és a rendőrség pénzügyi támogatása.

Az eredmények kézzelfoghatóak és ma már a józsefvárosiak is sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat. Azonban mindaddig, amíg egyetlen ember is van, aki nem érzi magát biztonságban Józsefvárosban, tovább kell dolgozni - mondta Kocsis Máté egyik nyilatkozatában. 

És tudják, mit gondolok? Ez az ember komolyan is veszi, amit mond. Mert amit ígér, betartja. És nagyon örülnék, ha politikai hovatartozás nélkül minden polgármester ennyire komolyan venné a feladatát: azokért az emberekért dolgozzon és tegyen meg tudása és lehetősége szerint mindent, akik megválasztották. 

Respect, Kocsis Máté! Gratulálok, Józsefváros! 

fotó: Józsefváros.hu

Jurák Kata

https://jurakkata.blogstar.hu/./pages/jurakkata/contents/blog/26805/pics/lead_800x600.jpg
Budapest Közbiztonságáért díj,bűnüldözés,Józsefváros közbiztonság,Kocsis Máté,Kocsis Máté polgármester,nyócker,Portik Tamás,Portik-Laborc ügy
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?