Felház - Az ébredés újkori története

jurakkata

Csak mosolygok Isten humorán, hogy megkavarta az állóvizet ennek a fiúnak az elhívásával.

A Felház modernkori vallásháborút generált? Jön az online kereszteshadjárat? Mit gondol egy több évtizedes lelkipásztori múlttal rendelkező gyülekezeti vezető erről az új mozgalomról? Szekta? Egyház? Agymosás? Isten elhívása? Ennek jártunk utána.

Egyesek gyülekezeti szakadároknak hívják őket, míg mások karizmatikus keresztényeknek. Ők maguk pedig a kereszténység protestáns hitvallású, evangéliumi irányzatának karizmatikus ágához tartozó, presbiteri vezetésű, önálló, szabadegyházként aposztrofálják magukat. A Budapesti Autonóm Gyülekezet lelkipásztorát, Piszter Ervint a Felház mozgalomról kérdeztük.

Mit gondol a Felházról?

Minden ébredés megosztja, felkavarja a társadalmat, amelyben így kialakulnak különböző táborok. Azt gondolom, hogy leginkább két szélsőség jött létre most is a Felházzal kapcsolatban: vannak, akik teljes egészében elhatárolódnak tőle, míg másokat én egyszerűen csak "lenyúlóként" nevezek. 

Hogy milyen jellemzői vannak az elutasítóknak? Nos, ők azok, akik anélkül, hogy megismernék a Felházat, azt gondolják, hogy Isten csak rajtuk keresztül tud munkálkodni, ők az egyedüli üdvözítők, mert ők azok, akik már átéltek ébredést és mára már történelmi egyházzá nőtték ki magukat. Tehát csakis ők lehetnek azok, akiket Isten elhívott erre a munkára. Egyfajta bolgárkertészek, akik nem mennek a piacra, mert azt gondolják, csak ők termelnek paradicsomot, paprikát. És szerintem ezzel a példával igencsak szemléltettem a mentalitásukat más egyházakhoz, felekezetekhez...Az pedig, hogy kissé átértelmezve Isten beszédét átkozzák áldás helyett azokat, akik rajtuk kívül hirdetik Jézus feltámadását, imára buzdítva másokat is, enyhén szólva megkérdőjelezi számomra hitelességüket. 

A Lukács 6:28 azt mondja: Áldjátok azokat, akik rosszat mondanak rólatok. Imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket!

Úgy tűnik, ezt nem sikerült értelmezniük... vagy mégis, de rosszul.

Számomra ez olyan, mint a Salamon általi bölcs döntésnél a két asszony esete. Agyonnyomják alvás közben a gyereküket, majd felébredve jogot formálnak a másikéra! Lehetne folytatni, de nem akarom megítélni őket, viszont tény, hogy "gyümölcseiről ismerszik meg a fa", s az ő életük gyümölcse nem túl vonzó számomra és sok hívő ember számára sem és a kívül állók számára sem... ez egészen biztos.

A lenyúlók a kananeusi asszony inverzei, akik bár a király asztalánál ülnek, de mégis lehajolnak, hogy a ebeknek lehullott morzsákat csipegessék, azon tengődjenek. Jó szándékú keresztények, akik átéltek már isteni érintést, sugallatot, de a kicsinyességük miatt nem tudtak tovább lépni. Most talán azt érzik, hogy eljött az ő idejük és bölcs tanácsokkal árasztják el a fiatalokat, a Felházat. Az első sorban állnak, kézrátételes áldásokkal akarnak szolgálni és érvényesülni. 

Hova sorolná magát? 

Habitusomból eredően óvatos vagyok, de nagyon örülök minden olyan közösségnek, ahol a fiatalok Jézushoz közelebb kerülnek. Jómagam negyven éve éltem át ezt az isteni élményt, megtapasztalva jóságát, szeretetét, ami meghatározza azóta is az életemet. Az eltelt négy évtized alatt átéltem már jól induló ébredési mozgalmat, amit sajnos a benne levő emberek jellemhibája miatt rekedt meg. Ezt most nem tudhatjuk előre, hogy a Felházból mi lesz...de imádkozni tudunk, hogy Isten munkáját ne gátolja emberi gyengeség. Magamat úgy tudom ebbe belehelyezni, mint egy előkészítő munkást, akivel Isten örök szövetséget kötött, mint Dáviddal, amikor előkészítette Salamon számára, hogy fel tudja építeni a templomot. 

A saját gyerekeimen látom, hogy felekezettől függetlenítve magukat mennek Istent dicsérni, szolgálni, ahol az Úr jelenlétét érzik, jól érzik magukat. Nem az számít, hogy mi a neve a gyülekezetnek, hanem az, hogyan működik Isten az ott élő emberek életében, az alkalmakon. És ez jó.

Mit gondol, Orbán Gáspár jelenléte használ vagy árt a "templomépítésben"?

Nem mi döntjük el, hogy Isten kit hív el. Nem könnyű az ő helyzete, hiszen az édesapja a miniszterelnök, felemás megítéléssel. Róla ítélik meg sokan, de ez számomra teljesen érthetetlen, hiszen senkit nem skatulyázhatunk be azért, mert kik a szülei. Jeremiás mondta: "az apák ettek egrest, és a fiak foga vásott el tőle".

A fiú nem bűnhődhet az apa bűne miatt és az apa sem bűnhődhet a fia bűnéért. Elég harc neki átlépni a saját apja árnyékát, nem könnyű a helyzete. Csak mosolygok Isten humorán, hogy megkavarta az állóvizet ennek a fiúnak az elhívásával. Az édesapja az a kormányfő, aki bevezette azt, hogy az "élő" (karizmatikus) gyülekezeteket gyakorlatilag ellehetetlenítve a történelmi egyházakkal fogott össze az állam. Elképzelem, hogy a családi vacsoránál Gáspár azokról a bizonyságokról beszél, amit Isten az elnyomott, kirekesztett emberek életében cselekszik... Bízom benne, hogy nem történik meg, ami Saul és Jonatán esetében sajnos megtörtént, amikor Saul a dárdáját a saját fia után dobta...És hiszem, hogy Isten abban a családban is csodákat fog tenni. 

Gáspár nem az első közéleti szereplő gyermek, aki megtért. Talán nem sokan tudják, hogy 15 évvel ezelőtt egy közjogi méltóság fia szintén befogadta Jézust a szívébe. Akkor a keresztény palettán óriási sztárként jelent meg, mondjuk ki: sztárt faragtak belőle, minden gyülekezet őt hívta szolgálni és megpróbáltak az ismertsége fényében fürödni. Ezt nem tudta elhordozni. De valójában ez nem is jó irány: embert felemelni mások felé csak azért, mert ő ismert család sarja. És nem gondolnám, hogy a felekezeteknek emberi sztárokra van szüksége, hanem Jézus nevét kell felemelni, középpontba helyezni. 

Milyen tanácsot adna a Felház alapítóinak?

Maradjanak azon az úton, amit Isten jelölt ki számukra. Csak az a jó, igaz út, semmi más. 

Jurák Kata

https://jurakkata.blogstar.hu/./pages/jurakkata/contents/blog/26886/pics/lead_800x600.jpg
Budapesti Autonóm Gyülekezet,Felház,Orbán Gáspár Felház,Piszter Ervin
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?