"Itt mindenkinek kuss van"

jurakkata

 

Közel másfél évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik az a családsegítő, aki a halálra éheztetett másfél éves gyöngyösi kislányt próbálta megmenteni a biztos haláltól. Hiába írt jelentéseket, a gyermek családból való kiemelésére javaslatokat, mégsem történt meg a megfelelő segítségnyújtás. Egy 18 hónapos kislány 3 kg-osan halt meg. Halálra éheztették a szülei. A Pestisrácok.hu-n megjelent írásból kiderül: egy családsegítő többszöri próbálkozása ellenére sem volt képes kiemelni a kislányt a családjából, hogy esélye legyen a túlélésre. 

Vajon mit tehet a szakember, ha a rendszer, amiben dolgozik, egészen egyszerűen kívül helyezi a segítséget? Ha minden igyekezete ellenére nem tudja megmenteni a gyermeket? Ki és mit hibázott? Egy cselekvésre képtelen családsegítő rendszer áldozata lett vajon egy ártatlan kislány? És az a baba milyen kínokat élhetett át világrajövetele óta? És milyen aberrált szülői magatartás az, ami idáig vezet?

„Eszméletlen lelki hatása alatt voltam a történteknek.”

 - A gyöngyösi gyerekjóléti szolgálatnál, családsegítőként szolgáltam tavaly szeptemberig, ennek a családnak is én voltam az esetgazdája. Már akkor is sok jelzést kaptam a védőnőtől, hogy a szülők nem engedik be a lakásba és így nem láthatja a kicsit. Én minden egyes jelzést lereagáltam a gyámhivatal felé. Az előzményekre tekintettel – mivel tudomásom szerint a szülők már követtek el bűncselekményt éheztetés miatt - kértem az azonnali kiemelést, de minimum a védelem alá helyezést. Én úgy kaptam meg ezt a családot, hogy nem volt védelem alá helyezve, az előzmények ellenére sem. Természetesen többször próbáltam személyesen is felkeresni a családot, legalább öt alkalommal voltam ott, de engem sem engedtek be a lakásba. Egy alkalommal a pasas ordítva zavart el – meséli a neve elhallgatását kérő családsegítő szakember, családterapeuta.

 

„Itt mindenkinek kuss van.” 

 

Nem lehet rendőri segítséget kérni?

- Ilyenkor persze lehet rendőrt hívni, a gyámhivatalon keresztül kérvényeztem a szülők rendőri elővezetését is. Ők persze a tárgyalásokon nem jelentek meg. Egy alkalommal azt gondoltam, na, most végre kikerülnek a gyerekek a családból, elővezetik a szülőket és megmenekülnek a gyerekek. A rendőri elővezetésre mégsem került sor formai okokra hivatkozva. Nem kapták meg ugyanis az ügyészségtől időben a rendőrök az anyagot, tehát egy napon csúszott el a dolog…a határidőn múlt. Eszméletlen lelki hatása alatt voltam a történteknek. Éjszakákon át nem hagyott nyugton, esetmegbeszélő tréningeken folyamatosan felvetettem, otthon erről beszéltem. Egyértelmű volt számomra, hogy pszichiátriai betegség volt az oka annak, hogy éheztetik a gyereküket. És tehetetlennek éreztem magam. Mert én még egyszer kérvényeztem a gyerekek kiemelését és a gyerek háziorvosával is beszéltem, hogy erősítse meg, hogy mindkét gyereknek a családból való kiemelésre van szüksége. De az asszisztenssel együtt azt mondták nekem több alkalommal is, hogy teljesen jól fejlődik a gyerek, itt talán egy betegségről lehet szó, ami miatt nem annyi a súlya, mint az átlagnak. Arra konkrétan emlékszem, hogy határozottan állította azt, hogy szerinte a szülők maximálisan ellátják a gyerekeket és nincs semmi gond. Kértem, hogy adja írásba, hogy a gyerek egészséges és nem fog meghalni éheztetés miatt. A háziorvos bement a gyámhivatalba és ezt le is írta, felelősségteljesen vállalva a véleményét. De én éreztem, tudtam, hogy meg fog halni a gyerek. Nehezményezem, hogy ez a papír hol van. Párhuzamot lehet vonni egy olyan család, ahol belül diffúz határok vannak, kívülre viszont zártak, ott a kisgyerek ugyanazt közvetítette, amit én, mint családgondozó megéltem. Hogy nem tudtam a rendszeren kívül sírni. Most is hírzárlat van elrendelve, zajlik a belső vizsgálat.

Soltész Bálint, r.őrnagy, rendőrségi sajtószóvivő közleménye szerint az esettel kapcsolatban nem keresték meg a Heves megyei Rendőr-főkapitányság egyik szervét sem rendőrséget elővezetésre vonatkozó javaslattal.

Mit tud tenni az orvos szakvéleményével szemben egy családsegítő?

Semmit. Ha azt mondja, hogy minden rendben, az aktát le kell zárni. A személyes véleményem az, hogy párhuzamot lehet vonni a rosszul fejlődő rendszerek között. Úgy, ahogyan a gyermek nem tudott a családon kívül segítségért kiáltani, én nem tudtam a rendszeren kívül sírni. Kinek mondjam még el? Meggyőződésem, hogy a dolgozók olyan fokú megfélemlítésben állnak a munkahelyükön, hogy nem mernek infókat áramoltatni. Itt mindenkinek kuss van. Miért nem beszél senki? Miért tudnak mindent eltussolni..? Miért hal bele egy gyerek a felnőttek inaktivitásába, gyávaságába? Én ezt nem bírtam. A tehetetlenséget, a falakat…Jórészt ezek miatt az okok jöttem el.

 Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. – mondja dr. Csenterics Ferenc, ügyvéd. Hozzáteszi: a büntetés 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés, amennyiben a bűncselekmény halált okoz. Minden egyes esetben a lefolytatott bizonyítási eljárásban kell azt kideríteni, hogy valaki szegett-e foglalkozási szabályt és ennek a szabálynak a megsértése ok-okozati viszonyban van-e a közvetlen veszély előállásával, illetve a halálos eredménnyel.

Két gyereket éheztetés miatt már elvettek az anyától, egy kislányt és egy kisfiút, akiket az apukájuk nevel. Szerintem az is csoda, hogy az ovis kislány életben van, akit szintén éheztettek. Hogy miért nincs nagyobb rálátásunk? Mert nincs elég szakember? Mit tehettünk volna többet? Annyi kérdés fogalmazódik meg bennem, amire nincs megfelelő válasz…Az biztos, hogy törvényben van meghatározva, hogy kötelező az, hogy minden gyermekjóléti központnál legyen családterapeuta és ne csak valakinek a papírjára legyen ráírva, hogy az. És amúgy pont mindegy, hogy hat évet kellene érte tanulni. A kisember lesz bűnbak, nem a rendszer lesz felülvizsgálva. 

 További részleteket a Pestisrácok.hu-n olvashat!

https://jurakkata.blogstar.hu/./pages/jurakkata/contents/blog/27457/pics/lead_800x600.jpeg
alultáplált,bűncselekmény,dr.Csenterics Ferenc,éheztetés,Gyöngyös,gyöngyösi kislányt éheztettek halálra,Jurák Kata
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?