Súlyos anomáliák, hiányzó rendelkezések vezettek a kislány halálához?

jurakkata

„Kilencszer indult védelembe vételi eljárás. Kilencszer lett megszüntetve.”

 

A halálra éheztetett kislány esetgazdájának nyilatkozata után Soltész Bálint, a Heves megyei rendőrkapitányság sajtószóvivője közleményt juttatott el a Pestisrácok.hu-nak, melyben azt írja, hogy az esettel kapcsolatban nem keresték meg a Heves megyei Rendőr-főkapitányság egyik szervét sem elővezetésre vonatkozó javaslattal.

A belső vizsgálat eredményéről azt már lehet tudni, hogy informátorunk állításának megfelelően az ügyészség formai okokra hivatkozva utasította vissza a gyámhivatal megkeresését, így a rendőrségre valóban nem jutott el a megkeresés.

Horváth László, a térség Fideszes országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Kiara halála tükröt tart mindenkinek, a társadalomnak. Tükör ez a szakembereknek, jogalkotóknak, polgároknak. 

„Egyszerre megrázó, kegyetlen és felháborító, érthetetlen és tragikus az, ami történt. Külön-külön és együtt is jogos és hiteles Kiara halála kapcsán a felelősség vizsgálata. Az életnek eme könyörtelen kioltása óriási kérdőjelet hagy mindenkiben.”- hangsúlyozza Horváth.

Hogyan történhetett meg, hogy egy szülő felmondja a legalapvetőbb kötelességét és nem hajlandó táplálni a gyermekét? Kérdés, amire nincs elfogadható válasz.

Ebben a családban a szülő életveszélyessé vált a gyerekre nézve. Felmerülhet bennünk, hogy van –e olyan intézmény, jogi szabályozás, szervezet, ami a szülőtől képes lett volna megvédeni a gyereket? Egy dolog világos: nem átlagos ügyről beszélünk. Ha a gyermekvédelemről van szó, nem nevezhető semmi sem átlagosnak.

Kiara születésétől fogva fokozott figyelmet igényelt volna, hiszen az édesanyának hosszú priusza volt: négy gyermekéből hármat már veszélyeztetett. Három gyermeknek sikerült megmenekülnie, a negyediknek azonban nem. 

„Ha a jelző és védő szolgálatokat nézzük, a védőnői szolgálat minden tőle telhetőt megtett, a többi közreműködő azonban nem kellő gondossággal járt el. Lehetett volna többet tenni? Igen. Nem tisztem a kormányhivatal vizsgálatát kommentálni, de kimondható, hogy a védőnői szolgálaton kívül a többi szereplő vagy érzéketlen maradt vagy hibázott.” 

Számos kérdésre nem tudjuk még a választ, hiszen a háziorvos szerepét is vizsgálják még, a rendőrségi nyomozás is folyamatban van, de amit eddig tudunk, az alapján elmondható: ez a kislány megmenthető lett volna, ha megfelelő jogszabályi háttér és kellő gondosság lett volna a gyermekvédelmi rendszer működésében.

Kilencszer indult védelembe vételi eljárás. Kilencszer lett megszüntetve. És az illetékesek meg is elégedtek ezzel…

„Azt is el lehet mondani, hogy a gyermekvédelmi rendszer túlterhelt és nagy a fluktuáció. De az érzéketlenség alól ez nem ment fel senkit. Ami a rendszer jogszabályi hátterét illeti: több törvénymódosítási javaslatot nyújtok be az országgyűlésnek”

Törvénymódosítási javaslatcsomagot nyújtanak be 

- A cél az, hogy a szűrő és az ellenőrző rendszereket megerősítsük, ennek keretében javasolni fogom, hogy ha kiskorút gondozó szülő vagy gondviselő megtagadja az együttműködést, az minősüljön súlyos, veszélyeztető oknak és vonja maga után a felelősségre vonást, akár kényszerintézkedést is. Minősüljön súlyos, veszélyeztető oknak az elzárkózó és bezárkózó család – hangsúlyozza a képviselő. 

Horváth László javaslatait az országgyűlés várhatóan a parlamenti munka őszi időszakában tárgyalja majd. A javaslatcsomag fontos eleme lesz az is, hogy kötelezővé kell tenni a védőoltást, valamint a státusz és szűrővizsgálaton való megjelenést.

A módosítandó törvények:

Gyermekvédelmi tv. 1979.évi XXXI.tv

Egészségügyi tv.1979 CLIV.

Egészségügyi alapellátásról szóló tv. 2015. CXXIII.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatásról szóló tv 2004. CXL

- Ezek a törvények jelenleg is hatályosak, azonban mindenképpen módosításra szorulnak – hangsúlyozza Horváth. Hozzáteszi: hatékony egyeztetés és gondos előkészítő munka előzi meg a módosítási javaslatcsomag benyújtását.

Súlyos anomália a jelenlegi szabályozásban az is, hogy csak akkor kérhet rendőri segítséget a családvédelem, ha bizonyítani tudja a veszélyeztetés tényét. Azonban ahhoz, hogy ezt bizonyítsa, be kellene jutni az otthonba, ahová, ha nem engedik be, nem tud mit tenni, hiszen rendőrt nem hívhat… 

De mit tehet a védőnő? Mihez van joga?

A 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról az alábbiakat írja:

(5) A várandós és gyermekágyas anya, a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen kiskorú gondozója és törvényes képviselője a gyermek egészséges fejlődése érdekében köteles a védőnővel a (3) és (4) bekezdésben meghatározott feladatai ellátása során együttműködni.

(6) A védőnői ellátás részletes szakmai szabályait a miniszter rendeletben határozza meg. 

 

- Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. tv. 13.§.-a határozza meg, hogy a védőnői ellátás alatt pontosan mit kell érteni. A védőnő ellátás feladata az újszülött kortól a tanulói jogviszony megkezdéséig a gyermek gondozása. A várandós és gyermekágyas anya, a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen kiskorú gondozója és törvényes képviselője a gyermek egészséges fejlődése érdekében köteles a védőnővel a feladatai ellátása során együttműködni. A védőnői feladatok részletes szabályairól miniszteri rendelet szól, amely rendelet nem szabályozza azt a helyzetet, hogy a kiskorú gondozójának milyen módon és körben kell együttműködnie a védőnővel – mondja dr. Csenterics Ferenc ügyvéd.

A tv. tehát leírja, hogy az anya köteles együttműködni, de annak módjára nincs rendelkezés. 

Talán, ha a jogalkotó rendelkezett volna, lehet, hogy ez a kislány még ma is élne..?

A jogszabályi módosításokon kívül felvetődik a munkajogi felelősség vizsgálata is a gyöngyösi kislány ügyében. Mert itt nem csupán a szülei vagy a rendszer áldozata lett Kiara, hanem olyan felnőtteké, akik nem kellő gondossággal látták el a rájuk bízott munkakört. És ez a gondatlanság egy gyermek életébe került.

Jurák Kata 

 

https://jurakkata.blogstar.hu/./pages/jurakkata/contents/blog/27493/pics/lead_800x600.jpg
alultáplált,bűncselekmény,dr.Csenterics Ferenc,éheztetés,Gyöngyös,gyöngyösi kislányt éheztettek halálra,horváth lászló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?