Az meg van, hogy Gyurcsány mit mondott Putyinnak?

jurakkata

Gyurcsány Ferenc, még szocialista miniszterelnökként több alkalommal is találkozott Vlagyimir Putyinnal. Baráti viszonyukat bizonyítja, hogy az orosz elnök 2006 tavaszán tett hivatalos magyarországi látogatásakor Gyurcsányék rózsadombi villájában ebédelt. Füttykoncert nélkül.

Gyurcsány oroszországi ámokfutásait - vagyis látogatásait - az orosz sajtó élénk figyelemmel kísérte, érdekes módon a hazai baloldali sajtóban mégsem úgy jelentek meg a híradások, ahogyan az orosz lapok írtak róla. Pedig igen szép szalagcímek is napvilágot láttak...

“Magyarország Oroszország bekebelezésébe kezdett” –  írta Andrej Kolesznyikov, a Kommerszant című orosz lapban, 2006. szeptember 21-én. Ez a némiképpen szarkasztikus címmel ellátott cikk Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök látogatásának volt köszönhető, aki Vlagyimir Putyinnal Bocsarov Rucsejben, a szocsi-i rezidenciájában találkozott.

Gyurcsány azt javasolta ugyanis Oroszország elnökének: minden oroszországi probléma megoldásában bízzák magukat a magyar szellemi zsenialitásra.

Az, hogy végül nem kerekedett belőle diplomáciai botrány vélhetően annak köszönhető, hogy Gyurcsányt egészen egyszerűen “bohócnak” nézték, legalábbis a lap szerint.

A PestiSrácok.hu-n megjelent interjúban Nagy Ervin politológus azt fejtegette, hogy Gyurcsány Ferenc szinte évente találkozott Putyinnal, ám akkor érdekes módon mégsem kísérte füttykoncert a találkozókat. Pedig hazánk akkori miniszterelnöke valóban megérdemelte volna, hogy "szakmai teljesítményét" kifütyüljék. 

2009-ben ugyanis szintén "hozta formáját" Gyurcsány Moszkvában, aki éppen akkor, amikor a Déli Áramlat szerződésén még meg sem érkezett száradni a tinta, kezdett el a Nabucco-projektről beszélni. Ezzel mi sem tudunk mást kezdeni, mint Putyin: magasra vonjuk a szemöldökünk, és értetlenül bámulunk ki a fejünkből.

“ISTENEM, MONDD, MIÉRT?”

Az orosz kormány Fogadóházában az orosz-ukrán gázválság óta a legingerültebb tárgyalásokra került sor az orosz kormányzat és az európai kollegák között – jelentette a Kommerszant kiküldött tudósítója, Andrej Kolesznyikov 2009-ben.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő találkozott ugyanis Magyarország miniszterelnökével, Gyurcsány Ferenccel. A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakasza és a gáztározó megépítéséről szóló egyezmények aláírása után Putyin ultimátumszerűen válaszolt partnerének arra a felvetésre, amely szerint minél több gázvezeték megy keresztül Magyarországon, annál jobb.

A Kommerszant úgy értesült az egyik orosz tárgyalóféltől, hogy 2009. január 6-án az orosz-ukrán gázválság kellős közepén, a magyar kormányfő küldött egy levelet Vlagyimir Putyinnak, amelyben hirtelen felindulásában a krízisért nem csak Ukrajnát, de Oroszországot is felelősnek nevezte, méghozzá egyforma mértékben.

Ezen kívül az egyik orosz tárgyaló szerint a magyar miniszterelnök „gyakorlatilag követelte Putyintól, hogy sürgősen indítsák újra a szállítást, ráadásul célzott a kapcsolatok romlására is abban az esetben, ha ez sürgősen nem történik meg.”

Viszonylag szerencsés, hogy ismét betudta az orosz partner a magyar miniszterelnöknek, hogy nem egészen van tudatában annak, hol van és kivel beszél. Hogy őszinték legyünk, az alábbiakat olvasva azért mégiscsak érthető, hogy bohócnak titulálták és nem vették komolyan a szavait.

Országainknak – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, továbbra is játszva a tűzzel – különböző a történelmünk, de meg kell értenünk, hogy egy ideje a világ összeszűkült, a föld pedig lapos… Tehát azt szeretném mondani, hogy egymagában senki sem boldogul a problémáival – sem Oroszország, sem Magyarország. Úgy gondolom, hogy két gázvezeték több mint egy, a három pedig több, mint kettő!”

Kommerszant, 2009.november 3. Fordítás:Oroszblog

És akkor tényleg halkan emlékeztetnénk olvasóinkat a 2011-ben a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai levelezésekre, amelyekből az is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc rajongva beszél az “új Oroszországról”, és a keleten befektetni vágyó magyar üzletemberek – Demján Sándor, Csányi Sándor, Kapolyi László, Hernádi Zsolt – hatására erősíteni akarja Magyarország keleti kapcsolatait. Az amerikaiak kétarcúnak nevezték Gyurcsány külpolitikáját: „Nyugati értékek… keleti érdekek.” 

A fentiek alapján a baloldal politikusainak szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető, főként azzal, hogyan is állnak hozzá az ország sorsát befolyásoló megállapodásokhoz, miket állítanak és mivel próbálják meggyőzni – vagyis inkább összezavarni- a közvéleményt, pillanatnyi politikai érdekeiket szem előtt tartva...

Most lehet füttyögni, hajrá!

https://jurakkata.blogstar.hu/./pages/jurakkata/contents/blog/33640/pics/lead_800x600.jpg
Gyurcsány,Jurák Kata
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?